Czekolada jest najbardziej lubianym rodzajem słodyczy na świecie. Głównym jej składnikiem jest kakao. Zastanawialiście się kiedyś gdzie rośnie i jak wygląda ta roślina?
Drzewo kakaowca pochodzi z Ameryki Centralnej i Doliny Amazonki, jednak obecnie uprawia się je w strefie okołorównikowej aż na 5 kontynentach!
Theobroma cacao, czyli drzewo kakaowe, jest dość wymagające. Lubi ciepło, wilgoć, żyzną glebę, trochę deszczu i trochę kwasową ziemię, natomiast nie przepada za słońcem i woli rosnąć sobie
w cieniu. Dojrzałe owoce drzewa kakaowego są zbierane ręczne. Następnie muszą być poddane fermentacji, suszeniu, sortowaniu, prażeniu, oddzieleniu od skorupek, miażdżeniu i mieszaniu. Długa droga. Ale tak powstaje główny składnik czekolady. Bez dobrego kakao nasz najlepszy przysmak nie powstanie.
Owoc kakaowca
Nasiona kakaowca
Mając już kakao- podstawę naszego deseru, musimy przygotować masło, mleko, mleko w proszku, cukier i do dzieła.
Przykładowy przepis:
- 100 g masła (nie margaryny!),
- szklanka mleka,
- 2/3 szklanki cukru (może być mniej),
- 3-4 łyżki ciemnego kakao,
- 200 g mleka w proszku,
- opcjonalnie: bakalie, rodzynki.
Do gotującego się mleka dodamy masło, kakao, cukier i mieszając składniki poczekamy aż się rozpuszczą. Przelewamy masę do miski, dosypujemy mleko w proszku, miksujemy. Płynną czekoladę wlewamy na blaszkę i wkładamy do lodówki. I czekamy…. i czekamy….. i czekamy. Jak zastygnie – zajadamy. Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona czekolada.