„Zasady żywienia seniorów” to temat wykładu, który w środę, 16 stycznia, wygłosiła dr inż. Ewa Malczyk z Instytutu Dietetyki Państwowej Szkoły Zawodowej w Nysie.
Seniorzy zapoznali się z zasadami prawidłowego żywienia i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu. Została przedstawiona piramida żywienia, która stanowi podstawę planowania codziennego jadłospisu, aby dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze.
Omówiono temat podstawowych problemów żywieniowych XXI – wieku, z którymi borykają się zarówno starsi jak i młodsi. Wiele zaburzeń rozwojowych i schorzeń wieku dojrzałego jest rezultatem złych nawyków żywieniowych i źle dobranej diety.
Potwierdzeniem jest dawne chińskie powiedzenie: „niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką”.
Poruszone zostały tematy ruchu i jego znaczenie do utrzymania kondycji oraz świeżych owoców i warzyw, które mają ogromny wpływ na naszą dietę.
Tematyka spotkania zachęciła seniorów do czynnego udziału w zajęciach, chętnie zadawali pytania i opowiadali o swojej diecie.
Każdy z uczestników spotkania otrzymał sporo cennych wskazówek.